Kerst in de Sint-Gertrudiskerk

Kerst 2017 flyer achter

HMR, in de bezetting van koor, solisten en instrumentalisten o.l.v. Koert Damveld verzorgt als gebruikelijk in de sfeervolle Gertrudiskerk in Bergen op Zoom op zondagavond 24 december de late kerstnachtviering die dit jaar voor het eerst wat vroeger, om 23.30 uur, zal beginnen. Vooraf is er koorzang, orgelmuziek, instrumentale muziek (delen uit het concerto grosso “fatto per la notte di natale” van Arcangelo Corelli (1653-1713) en er is gelegenheid tot samenzang.

Tijdens de viering zelf klinken de vaste misdelen uit de “Missa Pastoralis” van de Brusselse componist Charles-Joseph van Helmont (1715-1790) in de bezetting van koor, soli, strijkers, fluit, hobo, hoorns en basso continuo. De Missa Pastoralis werd voor het eerst tijdens de kerstnacht van 1756 in de kathedraal van Brussel gezongen en gespeeld.

Daarnaast zijn er diverse kerstliederen uit alle windstreken van Europa. Opmerkelijk is bijvoorbeeld het geliefde Catalaanse kerstlied “El desembre congelat” dat in een Nederlandse berijming heel bekend en geliefd is. Nu klinkt het in een nieuw arrangement van Rob Daane op de oorspronkelijke melodie en tekst. Tijdens de viering is er ook volop gelegenheid voor samenzang bij kerstliederen, acclamaties en gregoriaans. De orgels worden bespeeld door Janno den Engelsman en Toine Jimkes.

De Hoogmis op Kerstmorgen, maandag 25 december, begint dit jaar om 9.30 uur, en zal eveneens vocaal-instrumentaal door HMR worden verzorgd. Tevoren worden er enkele kerstliederen gezongen. Op deze ochtend klinken eveneens de  vaste misgezangen uit de “Missa Pastoralis” van Charles-Joseph van Helmont en er is ook nu diverse kerstmuziek met daarnaast gelegenheid tot samenzang.

Voorgangers zowel bij de Kerstnachtviering als bij de Hoogmis op Kerstdag zijn pastoor Paul Verbeek en diaken Jan Foesenek.