Ibach-orgel Gertrudiskerk gaat digitaal

image-6657483
Foto: Chris van Klinken
BERGEN OP ZOOM – Tsjechische geluidstechnici van Sonus Paradisi ‘vangen’ deze week het geluid van het monumentale Ibach-orgel in de Gertrudiskerk. Ze gebruiken de nachtelijke stilte om de klanken van het orgel, pijp voor pijp, op te nemen. Musici kunnen dan dit kenmerkende geluid straks overal ter wereld uit hun elektronische orgel tevoorschijn toveren.

Sonus Paradisi werkt aan een groot project om belangrijke kerkorgels in Europa beschikbaar te maken voor het orgelsoftwareprogramma Hauptwerk.

De technici Jiri Zurek en Antonin Brazdil zijn nachten bezig om de klanken van alle pijpen van het orgel vanuit verschillende hoeken op te nemen. Een flinke klus. “Het zijn enkele duizenden pijpen, verdeeld over 42 registers”, vertelt Janno den Engelsman, organist-titularis van de Gertrudiskerk. Terwijl hij op het gehoor de pijpen van het orgel stemt, laat hij het indrukwekkende binnenwerk zien. Dat telt maar liefst drie verdiepingen, een klein huisje.

Het Ibach-orgel in de Gertrudiskerk komt uit 1864 en is een van de grootste van producent Ibach dat bewaard is gebleven, vertelt Koert Damveld, voorzitter van de Gertrudis Cultuurstichting. “Van Duitse romantische orgels uit deze periode is door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog sowieso niet veel over”, vertelt hij.

Het orgel is erg populair bij liefhebbers. Den Engelsman: “We hebben zelfs een wachtlijst voor gastorganisten. Er stoppen hier regelmatig touringcars vol liefhebbers die op orgelreis zijn.” Het Ibach-orgel uit de tijd van de Duitse Romantiek heeft een voor die periode kenmerkende klankkleur.

“Een orkest dat Brahms speelt klinkt anders dan een barokensemble. Het Ibach-orgel kun je zien als het Brahmsorkest. Alle technische mogelijkheden zijn benut om die bijzonder mooie, rijke en afwisselende klank voort te brengen”, legt Den Engelsman uit.

Het Ibach-orgel stond oorspronkelijk in De Maagd en is in 1988 naar de Gertrudiskerk verplaatst. Het is in de twintigste eeuw een paar keer verbouwd naar de toenmalige smaak, vertelt Damveld. “Het mocht toen niet te prominent, met minder pijpen.” Vijf jaar geleden is het orgel voor ruim een miljoen euro gerestaureerd en weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Bron: BNdeStem, 18 november 2016