Evenementen worden geladen

Alle evenementen

Nationale Orgeldag

Orgeltuin Gertrudiskerk

Op Monumentendag, dit jaar a.s. zaterdag 12 september, wordt voor de 19e maal in successie tevens ook de “Nationale Orgeldag” gehouden. Overal in het land zullen orgelcommissies en organisten hun orgels laten zien en laten klinken. Ook de Bergse Gertrudiskerk  neemt al jaren deel aan deze dag. De orgels worden na 10.00 uur regelmatig bespeeld. Er is voor iedere belangstellende met enige toetsvaardigheid bovendien gelegenheid ook eens een orgel te bespelen. Voor kinderen in het bijzonder is het vaak een hele belevenis, dat te mogen!

Janno den Engelsman geeft om 16.00 uur ter afsluiting van deze dag een kort ‘wandelconcert’.

Ook daags erna, zondag 13 september, zal er ’s middags tussen 14.00 uur en 17.00 uur eveneens gelegenheid zijn de orgels te beluisteren en/of te bespelen.

Beide dagen zullen de geldende veiligheidsnormen m.b.t. de coronapandemie gerespecteerd worden.

De Gertrudis is een ware “Orgeltuin”. Er bevinden zich drie rijksmonumentale orgels. Naast het grote Ibach-orgel (1864), het hoofdorgel dat zich in het kerkschip tegen de Peperbus bevindt, staan er twee kleinere in het koor: het Delhaye-orgel uit + 1730 en het Rogier-orgel, in 1857 gebouwd door de Bergse orgelmaker Cornelis Rogier. Bovendien staan er in de kerk twee kleinere pijporgels die verplaatsbaar zijn, z.g. kistorgels.

Er is beide dagen een stand aanwezig waar men informatie over (de) orgels kan inwinnen, er zijn gratis folders verkrijgbaar, u kunt zich laten informeren over de “Vrienden van het Ibach-orgel” en er zijn orgelboeken en cd’s over de orgels van de “Orgeltuin” te koop.

 

Gegevens

Begin:
12 september, 2020, 10:00
Einde:
13 september, 2020, 17:00

Organisator

Gertrudis Cultuurstichting

Locatie

Gertrudiskerk
Kerkstraat, Bergen op Zoom, Nederland
+ Google Maps